Årskrönika 2017

Med jul och nyår i antågande har det blivit dags att sammanfatta året som gått. För vad är väl ett årsskifte utan alla dessa krönikor som får oss att minnas de bästa och sämsta händelserna från 2017? Min krönika har förmodligen inte samma stjärnglans som t.ex. SVT:s sportkrönika, men det kommer iaf finnas lite statistik.

I början av året satte jag upp ett gäng mål och utmaningar. Historiskt sett har jag varit tveksam till att sätta upp personliga mål men, och det här är en fullkomligt grundlös förklaring, i takt med att jag börjat leva efter devisen ”Don’t let the perfect be the enemy of the good” anar jag att mål hjälper mig att göra ”nåt bra” istället för att vänta på ”något perfekt” som aldrig kommer hända.

Bloggen

Sedan april 2015 har jag fört besöksstatstik här på bloggen. Det är inte så farligt som det låter; du som läsare läser ett blogginlägg vilket ökar på en räknare med ett snäpp. I början av det här året tänkte jag att baserat på 2016 års tillväxt jämfört med 2015 borde jag i år kunna nå upp till 2 miljarder läsare vilket skulle innebära en ökning med 38% jämfört med 2016. Siffran 2 miljarder är några storleksordningar större än det faktiska värdet, men det spelar inte så stor roll. Med tanke på att jag i 2016 skrev ”Ett öppet brev till Linköpings universitet” som är något av ett one hit wonder som gav många visningar runt publiceringen men som inte genererar visningar över tid skulle det krävas en del jobb att nå upp till det här målet.

Så kom februari och med det även ”Dating 101” vilket engagerade mina läsare mer än något annat inlägg tidigare gjort, jag blev till och med bjuden på middag och än idag kan jag jag få frågor om vad som hände sen. Även om det är ett av mina personliga favoritinlägg lyckades det inte få samma spridning som ”Ett öppet brev till LiU” så det stod klart att det både kvalitet och kvantitet var nödvändigt. Jag skrev en del inlägg i kategorin ”Utbildning” under året, och de är inga kioskvältare direkt. När hösten kom hade jag under en längre tid låtits inspireras av Prequel Memes och George R.R. Martin och resultatet blev ”Good Talk”. Likheterna med ”Dating 101” är många, men med Good Talk skruvades komiken och cringen upp några snäpp. Historien krävde också tvåspråkighet vilket var en helt ny utmaning, men jag tyckte det blev helt okej till slut.

Efter ”Good Talk” trodde jag att jag rott målet för antal visningar i hamn men med mindre än två veckor kvar på året är 2 miljarder inte riktigt uppnått. Istället för att utelämna uppdraget åt slumpmässigt förbipasserande internetbesökare, många av dem har i år kommit från Kanada vilket jag antar beror på 2016 års bloggserie ”O Canada”, skrev jag istället inlägget du just nu läser.

Att låta antalet läsare av bloggen vara en motivator kanske inte är det bästa medlet för att skapa kvalitativa inlägg, men jag tycker det har fungerat bra, hållit mig aktiv och varit väldigt roligt. Idag snubblade jag över ”10 years of professional blogging – what I’ve learned” så jag kanske ändrar strategi till nästa år.

Reading Challenge

För att bli bra på att skriva måste man läsa också. Tillsammans med Goodreads satte jag upp målet att läsa 3 böcker under 2017. Genomsnittligt antal böcker att läsa från de drygt 3 miljoner som deltar i läsutmaningen på Goodreads är 45 (”helt sinnes :O”) så där ligger ligger jag i underkant men jag är ändå supernöjd med att ha nått mitt mål. Dessutom finns det chans till att jag hinner läsa ut en fjärde bok också; hur det går kan ni följa på min Goodreads-profil.

Studierna

För studierna har jag inte satt upp något specifikt mål för året. Med kurser som grafteori skapas ett outtryckligt mål att bara hålla huvudet ovanför vattenytan när terminen forsar fram. Lyckligtvis närmar sig terminsslutet och alla kurser har gått bra vilket är jätteroligt. Jag blickar tillbaka på kurserna som lärt mig anatomi och fysiologi, kompilatorkonstruktion etc och som även lett mig till att bli en del av communityn för OpenMRS.

Att plugga är ett fantastiskt sätt att utvecklas på och jag är väldigt tacksam för mina kursare som lyckas gör även de svåraste momenten mycket roligare. Men nu hägrar exjobb och arbetsliv inom en inte alltför avlägsen framtid!

Omvärlden

Om vi låter den här krönikan lyfta blicken och inte bara tittar på mina egna gärningar så blir det genast mer balanserat mellan framgångar och misslyckanden. Det beror förstås delvis på att jag döljer mina misslyckanden för er 😉 men också för att omvärldens misslyckanden är så stora och så många. Under december har jag försökt minska mitt läsande av flöden på sociala medier; Facebook blir jag mest arg av och Reddit blir snabbt tråkigt och enkelspårigt. Twitter och Instagram känns än så länge helt okej. Häromdagen bytte jag ut social media till vanlig media och såg på Rapport istället, men det var ännu värre. Känslan blir lätt ”Asså jag kräks! Det är så j*vla dåligt!

Jag såg nyligen ett talk (ett prat/snack?) med Chamath Palihapitiya och han var ganska kritisk till sociala medier. Han verkade väldigt arg och släppte många F-bomber, men som tidigare anställd på Facebook har han nog ändå ett visst mandat. Facebook själva publicerade ”Is Spending Time on Social Media Bad for Us?” som också var intressant. Sociala medier har självklart både bra och dåliga effekter men för mig personligen tror jag det finns bättre miljöer. Till exempel kan man se på David J. Malans (världens bästa föreläsare?) föreläsningar i CS50, Harvards introduktionskurs i datavetenskap. (Från Facebook och Reddit över till YouTube, vilken förbättring! Jag är väl medveten om hyckleriet 🙂 )

REKLAMPAUS: Om du också vill spendera mindre tid på sociala medier, men inte vill riskera att missa mina uppdateringar om nya blogginlägg, så kan du prenumerera på den här bloggen via e-post. I panelen till höger, eller nästan längst ner på sidan om du använder mobilen, finns en liten widget där du kan fylla i din e-postadress och sedan klicka på knappen ”Prenumerera”, väldigt smidigt!

Sammanfattning

Vill man ha lite fördjupningsmaterial till den här krönikan kan man läsa min Sommarsummering 2017. Allt som allt känner jag att jag har varit duktig i år, och det är ju en trevlig känsla att avsluta året med. Som en sista utmaning tror jag att jag ska föra vidare den känslan till ett par vänner. Om vi alla slänger iväg ett ”Du har varit duktig i år”, eller visar vår uppskattning på något annat sätt, till minst två vänner så får vi en vacker exponentiell tillväxt av komplimanger, och det är en bra sak tror jag. Tack för i år, och jag önskar er alla en God Jul och Gott Nytt År!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.