Nyord

Ibland upptäcker jag att vissa ord saknas i svenskan för att jag ska kunna uttrycka mig på ett klart och tydligt sätt. Nedan följer en lista på de ord jag hoppas ska ta plats i SAOB inom en snar framtid.

binga

Från engelskans ‘to binge’ med betydelsen att konsumera något i stor mängd. Jag har rådfrågat Språkrådet på Twitter om vad de tyckte om ordet men de var tveksamma till om jag skulle bli förstådd vid användning av ordet. Enda sättet att lösa det problemet är att sprida och använda ordet så mycket som möjligt. Några exempelmeningar är:

  • Ska vi binga igenom de tre första säsongerna av Skam i helgen?
  • Jag bingade i mig hela popcorn-skålen innan filmen ens hunnit börja.

iller

Konjunktion snarlik det redan välkända ordet ‘eller’, fast motsvarande den logiska operatorn inklusiv disjunktion. Kan ersätta den buffliga formuleringen ‘och/eller’. En längre utläggning om ordet ges här.

OFF

En akronym för ‘Oro För Fökylning‘ för att beskriva det sinnestillstånd som ofta infinner sig inför den oundvikliga förkylningen som hindrar dig från att träna eller festa. Relaterat till FOMO (Fear of Missing Out) fast mer svenskt och mer specifikt.

Pluggparalys

När du känner dig för mentalt utmattad för att plugga och därmed inte heller kan ägna dig åt något annat intellektuellt utmanande utan att få dåligt samvete. Typiskt följdsymtom är aktiviteter som att cykliskt uppdatera sina flöden på sociala medier och återse sina favoritvideos på YouTube. Botas med fysisk träning eller en kompisträff.

4 reaktioner till “Nyord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.