Helt logiskt, eller?

I skolan läser vi en kurs i logik, så det här inlägget kommer handla om just det, WOHOO.

* Sörjer de läsare som stängde denna sida efter att ha läst första meningen. 😥 *

Snabbkurs i logik (opedagogisk och allmänt kass)

Nåväl, logiken handlar bland annat om att dra slutsatser utifrån ett eller flera påståenden. Ett påstående kan antingen vara sant eller falskt. Vi har till exempel ett påstående som säger att ”Solen är varm” och i den verklighet jag känner till så är det påståendet sant.  Ett annat påstående ”Rävar har svans” är också sant så vitt jag vet. Ett exempel på ett falskt påstående skulle kunna vara ”Vatten är gjort av ägg”.

För att göra saker lite mer intressanta kan man applicera olika logiska operatorer på sina påståenden. En logisk operator är negation som kan beskrivas ”ej” eller ”icke” och kan betecknas ¬. Till exempel kommer ¬”Solen är varm” få värdet falskt. Alltså, med negation kan man göra om sant till falskt och vice versa.

Konjunktion, till vardags OCH, är en operator som använder två påståenden och slår ihop resultaten från de påståendena. Konjunktion betecknas ∧ och resultatet efter användning av denna operator är endast sant om båda påståendena man använde också var sanna. Om ett eller båda påståendena är falska kommer resultatet bli falskt. Exempel:
”Solen är varm” ∧ ”Rävar har svans” blir sant.
”Rävar har svans” ∧ ”Vatten är gjort av ägg” blir falskt.

Det var min crash-course till OCH-operatorn. Kanske har er nyfikenhet fått er att undra om det även finns en ELLER-operator, och ja det finns det. Men det finns en hake, ELLER kommer i två smaker, inkluderande och exkluderande.

Inklusiv disjunktion, som ELLER-operatorn kallas, innebär att minst ett eller båda påstående kan vara sanna för att hela resultatet ska bli sant. Exempel:
”Solen är varm” ∨ ”Vatten är gjort av ägg” blir sant.
”Rävar har svans” ∨ ”Solen är varm” blir också sant.

Exklusiv disjunktion kan bland annat betecknas med ett och kan beskrivas med frasen ”antingen eller”. Alltså resultatet är sant om (och endast om) ett påstående är sant. Exempel:
”Solen är varm” ”Katter har svans” blir falskt.
”Vatten är gjort av ägg” ”En fjällmyr är fler än fyra elefanter” är falskt.
”Rävar har svans” ”Kattugglan har svans” är sant.

En titt på svenska språket

Och, icke och eller finns ju även i det svenska språket, liksom i många andra språk. Här började jag tänka på om ordet eller är inkluderande eller exkluderande. Det skiljer sig nog i fall till fall men något som dyker upp då och då är det inte alltför vackra konstruktionen ”och/eller” som i själva verket är inklusiv disjunktion. En exempelmening kan vara ”När Nalle Puh är social umgås han oftast med Nasse och/eller Christoffer Robin”. Nu är säkert flera av oss rätt vana med att tolka och tyda ”och/eller” men jag känner ändå att ett ”och/eller” inte riktigt hör hemma där, det är långt och ser fult ut. USCH!

Vill jag att vi ska byta ut ”och/eller” mot ”inklusiv disjunktion”? Jamen självklart, hör bara: ”När Nalle Puh är social umgås han oftast med Nasse inklusiv disjunktion Christian Bale”. 8D /ironi

Faktum är att jag har kommit på en lysande idé för att utöka och förbättra vårt vackra språk. Mitt förslag är att vi inför ett nytt ord, ordet iller:

En iller, inklusive allt
En iller, inklusive allt

Iller kommer alltså från sammanslagningen ”inklusive eller” och är ett ord som inte används så ofta som det borde.* Visst, ordet finns redan för den svenska benämningen av Mustela putorius och därmed finns det viss risk för missförstånd men om ordet fluga klarar det så gör iller det också. Här kommer några exempel på meningar som använt sig av formen ”och/eller” men som jag nu istället ersatt med ”iller”:

  • Bli universitetslektor i barn- och ungdomsvetenskap med inriktning mot matematik iller naturvetenskap.
  • Bli mentor åt studenter med neuropsykiatriska iller psykiska funktionsnedsättningar.
  • Ändra bolag iller sparform för din tjänstepension.
  • Studera arbetsterapi inom området psykiska iller kognitiva funktionshinder.
  • Lär dig förhandla bort övertidsersättning mot högre lön iller fler semesterdagar.

Vid det här laget är ni alla säkert övertygade om att iller är det nya braiga ordet som äntligen gör oss fria från konstruktionen och/eller. Det vi alla behöver göra nu är att försöka använda ordet iller så ofta vi bara kan.

Till sist vill jag bara sia i framtiden lite med en förutspådd notis från DN: ”Iller, ett ord som först myntades av Eric Henziger har revolutionerat det svenska språket. Tack vare att ”och/eller” som består av nio tecken kunde ersättas med det fem-bokstaviga ordet iller har åtgången på tryckpapper minskat drastiskt och det ökade antalet träd på planeten här återställt balansen i det globala ekosystemet. Vi säger TACK till Eric och bye bye växthuseffekten.”

Kram på er och Trevlig Helg!

* Illern verkar vara ett populärt smeknamn på kollegor som man ville reta lite lagom mycket, kanske har du en iller på jobbet? I så fall, låt hen få veta det på måndagsmorgonen för att göda den där härliga kontorsstämningen.

3 reaktioner till “Helt logiskt, eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.