O Canada, del 1

Kanada har de bästa solo-artisterna, och då talar jag inte om Mr. Bieber, nej inte alls faktiskt. I den här serien tar jag en närmare titt på de mest talangfulla sång- och låtskrivarna från långa landet lönnsirap.

Shania Twain

Först ut är Shania Twain! Drottningen av Country pop har haft en lång och framgångsrik karriär. När jag gick i årskurs 7 (2002-ish) och hade musik fick alla i klassen göra ett arbete om sin favoritartist eller sitt favoritband. Jag är inte säker på att jag hade en favorit, men i samråd med Pappa kom vi fram till att Shania var ett bra val. Jag minns att min musiklärare läste igenom det jag hade skrivit och hans utlåtande var något i stil med ”Lite av en askungesaga” och sannerligen har Twain haft ett hårt liv med motgångar vilket framgår tydligt om man läser hennes biografi. 😥

The Woman in Me

Låt oss fokusera på det positiva och musiken. Shanias andra album The Woman in Me släpptes 1995 och med hits som Any Man of Mine fixade hon en Grammy! Any Man of Mine har en klassisk country-feeling och är charmigt rolig. Låttexten handlar om de förväntningar som faller på den (”lycklige”) man som får ha Shania som sin. Personligen skulle jag kunna stå ut med det mesta hon sjunger om, med ett undantag:
And when I cook him dinner and I burn it black
He better say, mmmm, I like it like that yeah
Där går gränsen! 🙂

Come On Over

1997 kom Come On Over, Shanias tredje och förmodligen mest framgångsrika album. Detta album bjöd på följande hits:

Up!

Tillbaka till 2002-ish, året då albumet Up! släpptes. Det var också detta album jag hade med mig på den där musiklektionen i 7:an. Jag valde då att spela Ka-Ching! men annars är Forever and for Always en väldigt fin låt, om än inte lika rolig. Efter Up! släppte Twain ett Greatest Hits-album och därefter har det inte blivit några fler skivsläpp.

Trivia

En studie från University of Toronto kom fram till att Shania Twain har ett ”perfect face”. Ett perfekt ansikte har, enligt studien, ett visst avstånd mellan ögon och mun i förhållande till ansiktets längd och ett pupillavstånd på 46 % av ansiktets bredd.

Shania Twain - Come On Over Album Cover
Perfekt ansikte? Ganska nära iaf!

Legacy

Jag tror det är okej att hävda att Shania Twains prime time är förbi, även om hon fortfarande är aktiv med turnéer och annat efter hela 33 år i karriären. I Shanias fotspår vandrar många country- och popartister. Ett framstående exempel är American Idols mest framgångsrika deltagare, Carrie Underwood.

Eftersom Carrie inte är från Kanada, men väldigt bra ändå, får hon sno lite plats i det här inlägget. När Carrie var tävlande i American Idol framförde hon under semi-finalen en cover av Man! I Feel Like A Woman vilket tog henne vidare till finalen och sen vann hon hela klabbet! Underwood lyckas gång på gång att förvandla historier om otrohet till hits. Exempel på detta är Before He Cheats, Two Black Cadillacs och hennes senaste singel Dirty Laundry.

Slutord

Detta var allt från den första delen i ”O Canada”-serien. Om du vill lyssna på musiken som jag tar upp i dessa inlägg får du gärna ta del av mina spellistor på YouTube eller Spotify. Tack för nu!

5 reaktioner till “O Canada, del 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.