Årets Julhälsning – 2021

Året närmar sig sitt slut och en snabb personlig reflektion säger att jag är på ungefär på samma plats som jag var vid den här tiden förra året, vilket ni kan läsa mer om i En Julhälsning – 2020. Under ytan har det förstås hänt saker under året, så jag är inte riktigt samma person som jag var då, även om jag fortfarande roar mig med språkstudier och K-pop.

Välmåendeåret 2021

En betydande händelse under året är mitt bloggande som har gått bättre än någonsin. Årets mest populära inlägg blev till slut Hur är läget?, kanske för att många undrat hur man bäst svarar på frågan om hur läget är. Jag har fått frågan många gånger själv under året och kommit fram till att de svar jag ger är högst kontext- och miljöberoende. Som en introvert person som ändå gillar människor tycker jag om att träffa mina vänner, men helst inte alla på en gång utan hellre några få åt gången. Anledningen till det är att jag anser det lättare att lämna företagsskratten och komma till real talk-samtalen när det inte är så många som lyssnar, vilket inte är så konstigt egentligen. Definitionerna för företagsskratt och real talk är lite otydliga, men jag tror de flesta kan gissa sig till en korrekt uppfattning om vad de är. Under veckan fick jag iaf svara på hur läget är på ett konkret och välspecificerat sätt. ”På en skala från -10 till 10, hur är läget?”. Jag svarade att jag nog låg på 4 förra året vid den här tiden, men nu låg jag på 6. Min kompis tyckte att det var odrägligt högt, så jag erbjöd mig att sänka till 3 och 5. Hursomhelst är det svårt att bedöma läget utifrån ett stickprov, kanske var jag bara extra glad över att få en pratstund med en god vän. Ett sätt att beskriva läget utan stickprovseffekten är att rita en graf över tid, det har jag också gjort när en vän frågade hur läget var och det såg ut såhär:

Måendekurva över senare halvan av året. Dipp i juni som höll i sig fram till september för att sedan få positiv derivata i oktober och landa på plus i november och december.
Måendekurva över senare halvan av året

Varför jag ritade kurvan med taggiga mikroförändringar kan man ifrågasätta. Taggarna har förstås ingen betydelse utan det viktiga är makroperspektivet. Det kan bero på att jag och mitt umgänge har pratat mycket om aktier under hösten. Om man vill att ens måendekurva ska följa utvecklingen av någon särskild aktie skulle jag välja att efterlikna kurvan för Sectra B-aktien, eftersom den går stadigt uppåt i lagom takt. Som alltid är det viktigt att komma ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning, vare sig det gäller välmåendet eller aktiekurser. Det har varit en av mina stora lärdomar det här året tror jag, att jag här och nu har läget under kontroll och har makten att påverka mitt välmående—det är inte deterministiskt. Alfred Adler och individuell psykologi, som är ämnet jag är inne och nosar på, kommer jag kanske skriva mer om nästa år, men just nu får det vänta ett tag till så jag hinner läsa ut The Courage to be Disliked först.

Glädjekällor

Utöver att konstatera hur läget är kan det vara intressant att reflektera över vad som gjort året bra också. Till min hjälp har jag mina listor med ”Tre bra saker” som jag har skrivit ner varje dag sedan oktober och det är ju den tiden som räknas som bra om vi litar på måendekurvan ovanför. Så jag tog min lista med bra saker och skrev ett litet python-skript, vars kod som ni superintresserade kan läsa här nedan.

from collections import Counter
import re
# Open the text file, read the contents and split it into a list of words
words = [w.lower() for w in open("tre-bra.txt", "r").read().split()]
# Clean the words from punctuation characters and stuff
words = [re.sub('[(){}<>,.?!"]', '', w) for w in words]
# Remove uninteresting words
removals = ["1", "2", "3", "4", "ut", "få", "blev", "inte", "höll", "och", "in", "massa", "sista", "den", "mot",
"upp", "var", "par", "hade", "med", "och", "på", "om", "i", "att", "en", "för", "av", "från", "ett",
"till", "lite", "som", "det", "när", "är", "var", "de", "ta", "sa", "så", "utan", "vad", "det",
"har", "tog", "min", "mina", "över", "ihop", "fick", "mycket", "ville", "många", "mig", "jag", "gjorde"]
words = [w for w in words if w not in removals]
# Filter out words that are popular (occurring more than 3 times)
popular_words = dict(filter(lambda elem: elem[1] > 3, Counter(words).items()))
# Pseudonomynize and style words, e.g. replace sensitive names with K-pop idols
aliases = {"name1": "Yves",
"name2": "Choerry",
"name3": "Chuu",
"name4": "Vivi",
"eim": "EIM",
"zelda": "Zelda"}
for key in aliases.keys():
popular_words[aliases[key]] = popular_words[key]
popular_words.pop(key)
# Print all the popular words so that we can feed them to the word cloud generator
for item in popular_words.items():
for i in range(item[1]):
print(" " + item[0], end='')
print()
view raw tre-bra.py hosted with ❤ by GitHub

Idén med skriptet var att filtrera bort tråkiga ord och få en lista av de ord som inte bara var vanliga utan också intressanta. Dessutom valde jag att byta ut namn på personer till namn på k-pop idoler för att bibehålla viss sekretess. Alltså, namn som Choerry och Yves motsvarar egentligen någon annan. Ni kanske tycker det är märkligt att byta ut namnen mot just kpop-idoler, men det gör det betydligt enklare (och roligare) för mig att komma ihåg vem som motsvarar vem. Efter att ha kört skriptet hade jag allt jag behövde för att skicka det vidare till en ordmolns-generator. Jag använde https://www.jasondavies.com/wordcloud/ och resultatet ser ni här:

Ett ord-moln med de vanligaste orden från mina nedskrivna "tre bra saker"-övningar. Orden pratade, Choerry, innebandy, Yves och vann är med på bilden.
Bra saker från året som gått!

Ur ordmolnet kan vi se att det som fick mig att må bra under hösten var att spela innebandy, badminton och Starcraft men att prata var den överlägset vanligaste måbra-aktiviteten. Detta gjorde jag tillsammans med Choerry, Taeyeon och Yves (som alltså egentligen heter något annat). Det är lite roligt att saker som dammsugning och editorconfig också kom med på listan, jag antar att jag är passionerad när det kommer till ordning och reda.

Sisådär, det var ett roligt och smart sätt att visualisera och reflektera över outputen från tre-bra-saker-övningen. Jag ser fram emot att jobba vidare med den nästa år och se vilka ord som dyker upp då, jag tror det kommer ändras lite grann iaf.

Personlighet, kreativitet och historieberättande

TL; DR: Nästa år hoppas jag kunna vara lite mer kortfattad istället för att behöva skriva 400 ord bara för att berätta att jag såg på en intressant föreläsning om kreativitet och en annan om hur man talar inför en grupp människor på bästa sätt. Till dess får ni hålla till godo med mitt något poänglösa svammel fram till nästa rubrik.


Förra veckan höll jag en kort presentation på jobbet om personlighetstyper baserat på femfaktorteorin och nu har jag hoppat ner en liten bit i kaninhålet som är personlighetsteori. Jag kollade på en föreläsning där Jordan Peterson pratar om kreativitet (https://youtu.be/fjtBDa4aSGM) och argumenterar för att kreativitet inte bara handlar om att skapa nya saker utan att också göra det framgångsrikt. Ett sätt att mäta kreativitet utifrån den definitionen är med hjälp av Creative Achievement Questionnaire. Ni hittar frågeformuläret i den här reddit-tråden: https://www.reddit.com/r/infp/comments/99aftn/creative_achievement_questionnaire_caq_the/

Det är en ganska märklig/lite rolig tråd där en ENTJ-person hoppar in i sub-redditen för INFP-personer och försöker hävda att kreativitet kräver erkännande och framgång i samhället vilket inte tas emot helt väl. Hursomhelst, jag fyllde i frågeformuläret och kunde skrapa ihop ca 12 poäng om jag var lite generös. Så jag är kanske en genomsnittligt kreativ person, men drömmen är att kunna bocka i rutan ”My work has been printed and sold publicly” under kategorin Creative Writing, det vore coolt. Men jag är ju inte författare, jag är ju mjukvaruingenjör som skriver ett blogg-inlägg varannan vecka. När jag började skriva mer aktivt här på bloggen i början på året var ett av mina resonemang att jag är relativt bättre på att skriva texter än jag är på att skriva kod, jämfört med populationen. (Det kanske inte är sant men strunt i det för nu.) Därför var det enligt mig konstigt att jag la flera timmar om dagen på att skriva kod men nästan ingen tid på att skriva texter. Därför ville jag investera mer i textskrivandet och nu är det här vi har hamnat. Jag kan ju skatta mig lycklig över att mitt kodskrivande är så pass bra att det kan betala räkningarna, för det är långt kvar tills textskrivandet går med vinst. Har mitt bloggande varit värt tidsinvesteringen trots att de monetära vinsterna lyser med sin frånvaro? Jajamensan! Jag har fått fin respons på det jag skrivit och jag tror det har väckt tankar och känslor, skapat diskussion och utvecklat mina relationer positivt. Jag såg en föreläsning med Patrick Winston häromdagen med titeln How To Speak. Det är en intressant föreläsning som tar upp många dos and don’ts när man talar inför en grupp människor. Ett av mina favoritcitat från föreläsningen, helt taget ur sitt sammanhang, är ”I believe that we are storytelling animals” och jag tror att det jag gör här på bloggen är oftast att berätta historier. Mitt medium är inte min röst utan svart text på vit bakgrund, på gott och ont. Det är inte särskilt interaktivt, och ibland använder jag formuleringar och referenser som jag själv inte förstår en månad efter att jag skrivit dem. Men det är det bästa medlet jag har för tillfället.

Årets bästa filmer och böcker

Mina favoritfilmer som jag sett under året (filmerna i sig kom inte i år, utan av en händelse är alla från 2016, men mitt urval ska inte misstas för att vara mina favoritfilmer från 2016) är Hacksaw Ridge, Paterson och Your Name. Jag är ingen vidare filmrecensent och tänker inte försöka mig på att recensera filmerna här utan ni får helt enkelt köpa det auktoritära argumentet (där jag är auktoriteten) att de är bra filmer som jag tyckte var sevärda.

Motsvarande på bokfronten läste jag Momo eller kampen om tiden och The Three-body problem som jag båda tyckte mycket om. Vad som är årets tredje bästa bok är svårbestämt, men jag läste de senaste 1,5 böckerna i The Kingkiller Chronicle och de är trots sin längd väldigt underhållande. Enda nackdelen är att trilogin inte är avslutad än och andra boken kom ut 2011 så det är oklart hur länge man får vänta på ett avslut, om det någonsin kommer ett.

Gott Nytt År!

Jag avslutar det här årets sista vecka med att kolla igenom serien Arcane, skridskoåkning och gissningsvis lugna dagar på kontoret. Jag är spänd av förväntan med att se vilka äventyr som nästa år bjuder på, kommer bli kul! Så gott nytt år kära läsare och hoppas vi ses och hörs under 2022!

6 reaktioner till “Årets Julhälsning – 2021

  1. Absolut. Svaret på frågan ”Hur är läget” är helt avhängigt av situation och hur väl jag känner personen som frågar, även av tillgång på tid. Om jag är på väg till tåget inlåter jag mig naturligtvis inte på något ingående samtal om hur jag mår utan svarar hastigt att jo, det är bra, likaledes om jag inte känner personen som frågar så väl. Dock har jag märkt att ju äldre och mognare jag blivit också vågar vara mer ärlig i mina svar. Ibland frågar jag också ”Vill du ha ett artigt svar eller ett ärligt?”.
    Situationen avgör naturligtvis också svaret. På en rolig fest vill jag kanske inte betunga någon med ingående detaljer om mitt mående och olika krämpor. Det kan vi ta en annan gång. Men det beror ju samtidigt på VEM det är som frågar. Längden på samtalet avgör ju också . Jag svarar kanske ”Tack, det är bra” till en början, men om samtalet utvecklar sig till ett längre kan ju svaret bli mer djupgående och detaljerat.
    Himla intressant det här! Sådant här läste jag ju om när jag pluggade till svenskalärare på 1980-talet.
    Hälsningar, Rut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.