En Julhälsning – 2020

Sist jag skrev en julhälsning här på bloggen var 2013, året då jag just flyttat till Linköping för att plugga. Jag verkade vara på väldigt gott humör då, upplyft av att programmera Python och på väg hem till Hallstahammar för att träffa vänner och familj. I år är det annorlunda, jag ska fira Jul själv här i Linköping. Som säkert många andra gör följer jag spridningen av coronaviruset som i nuläget visar en negativ trend som jag känner att jag inte vill bidra till. Delvis från ett samhälleligt perspektiv men framför allt för att det skulle bli en väldigt tråkig julstämning om jag själv eller mamma och pappa blir sjuka. Det är inget enkelt beslut och jag ändrade mina planer ganska tätt inpå julledigheten, men nu känns det rätt och riktigt samtidigt som jag förstår andra som beslutar annorlunda. När jag diskuterade det här med Pappa sa han något i stil med ”vi har ju i alla fall fått fira jul 31 år i rad, det är ju bra” så jag tror vi känner oss lättade i att få fira jul smittsäkert på varsitt håll i år och förhoppningsvis revanschera kommande år.

Att fira själv kommer säkert stundtals kännas ensamt, men det behöver ju inte vara så. Jag har laddat upp med två bra böcker, och lika många till är på ingång. Vill ni se vilka böcker det handlar kan man hoppa in på mitt favorit-sociala nätverk Goodreads, där till och med spam-bottarna är bildade och läser böcker (eller påstår sig läsa iaf). Jag har också lovat mig själv att jag ska se The Mandalorian så att jag kan återvända till jobbet efter julledigheten och vara delaktig i lovorden och diskursen om serien. Förmodligen kommer mitt bidrag vara ett väl utvecklat och nyanserat resonemang som ”Den var bra, jag tyckte om den”. Ibland behövs det inte mer än så.

Att det ska kännas mer ensamt att vara själv på jul och nyår jämfört med andra tider på året vet jag inte riktigt om jag tror på, men om det är så tror jag det har med förväntningar att göra och de förväntningarna kan man ju till viss del styra själv, även om media och ens sällskapskrets påverkar. Ensamhet är ju också intressant på det sättet att det inte direkt är kopplat till om man är själv eller inte, man kan ju till exempel vara tillsammans med massa människor på nyår men ändå känna sig ensam för att man inte får ge en nyårskram eller puss till en särskild person. Ensamhet är att sakna någon.

Senaste veckorna har jag lyssnat mycket på Spring Day av BTS, men jag har mestadels lyssnat på cover-versionerna av J.Fla och Song So Hee som båda gör ett mycket vackert och känslomässigt framförande. Man behöver inte kunna koreanska flytande för att förstå att det är en sorglig låt men det kan vara intressant att veta att uttrycket ”보고 싶다” [bogo shipda] skulle bokstavligen översättas till ”att vilja se” men används för att säga ”Jag saknar dig”. Med det sagt börjar det bli dags att byta riktning på den dramaturgiska skutan för det här inlägget, så kolla på klippet med Song So Hee nedan så går vi mot mer positiva vibbar därefter.

Nästa år, 2021, infaller min två-årsdag både som Sectra-anställd och koreanska-lärling. Jag tror att jag behöver ungefär åtta år till för känna mig någorlunda färdig med både Sectra och koreanskan för det finns så mycket att lära sig! Så var 10-årsplanen satt i rullning, skönt! Jag tror det är många som inte helt förstår varför jag lär mig koreanska, utan antar att det måste finnas en inplanerad Korea-resa eller koreansk flickvän med i bilden som motivator. Men så är det inte! För även om jag inte hade haft K-pop strömmande ur mina högtalare 1000 timmar det här året tror jag att jag med glädje lärt mig koreanska ord och dess grammatik. Det har fått mig att fundera över vad ett språk är och hur det påverkar ens kultur och ens sätt att tänka. Det är väldigt intressant, ibland har jag blivit filosofisk över frågan ”vad är ett O?”. Med det sagt är jag ändå öppen inför både Korea-resor och koreanska flickvänner, på samma sätt som jag är öppen för att resa till och hitta en flickvän från Norge, Danmark, England, Spanien, Italien, Tyskland, Frankrike, Sverige eller andra länder vars språk jag tycker om att lära mig. Sen är det ju så att Koreanska tarvar lite mer engagemang än de andra språken eftersom det är så förbaskat svårt, men det är en del av tjusningen och utmaningen.

På tal om rolig och intressant kultur och saker som är svåra att förklara så tror jag Sectra passar in under den beskrivningen också. Men det känns bra att mitt positiva intryck jag fick från dag 1 på Sectra har hållit i sig och förstärkts under åren. Att vi skrattar och har roligt tillsammans samtidigt som vi löser svåra och viktiga problem på Sectra låter som en väldigt generisk beskrivning som hade kunnat sägas om vilket företag som helst nästan, det är bara mer sant på Sectra 😉 Jag ska inte försöka beskriva det bättre här och nu utan mina två förslag på nyårslöften får bli att (1) söka jobb på Sectra och (2) lära sig ett nytt språk, förslagsvis koreanska.

2021 inhyser fortfarande ett litet hopp om att man kommer kunna resa lite mer, det tror jag vi är många som har saknat i år. Jag åkte iofs till Växjö och fikade på Espresso House i somras. Det var trevligt men kanske inte något som kräver en repris i närtid. Så förhoppningsvis blir det grannlandet istället för grannlandskapet nästa sommar, men det är får tiden utvisa. Jag håller tummarna!

I början av december funderade jag på om jag kunde kompilera en lista av de bästa framträdandena av O Helga Natt/O Holy Night. Det var en ganska enkel uppdelning som infann sig, men en lista kräver ju bara tre element för att ha någon sorts värde som just lista, så här är den. En (högst subjektiv) lista av de bästa framträdandena av O Helga Natt/O Holy Night:

1) Tommy Körberg

2) Taeyeon

X) Alla andra

Saknas det någon på listan (tekniskt sett gör det inte det) eller borde placeringen vara annorlunda? Säg till! 🙂

God Jul & Gott Nytt År!

/Eric

4 reaktioner till “En Julhälsning – 2020

  1. Dina favoritversioner av O helga natt är inte dåliga, men mina favoriter är dock Jussi Björling och Celine Dion. Hälsningar, Rut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.