O Canada, del 3

Vi har nått sluttampen i serien om Kanadas bästa soloartister. Om du vill läsa serien i ordning länkas här del 1 och del 2. Låt oss nu ge oss i kast med den avslutande delen, där vi träffar på en personlig favorit till mig, Avril Lavigne. På grund av favoritskapet har jag beslutat att slänga ut det mesta materialet i form av objektiva fakta och istället satsat på subjektiva glorifieringar, håll till godo. 🙂

Avril Lavigne

Avril Lavigne föddes den 27 september 1984 i Belleville, Ontario, Kanada. Musikkarriären startade med att hon 1999 vann en radiotävling och fick uppträda på scen tillsammans med Shania Twain inför ett fullsatt Corel Center i Ottawa. Sedan dess har Avril släppt fem album och turnerat världen över, inte illa!

Embed from Getty Images

Musikstilar

För de som är oinvigda till Lavignes musik tänkte jag kategorisera hennes låtar och ge några betydande exempel (i.e. mina favoriter) från varje kategori.

Angry Avril

Det kan inte vara roligt jämt, men Avril har förmågan att använda ilskan till att skapa hitlåtar.

Emotional Avril

Avril är i sitt esse när de emotionella låtarna framförs. Ganska sorgset, men också magnifikt. I den här genren är Lavigne top tier!

  • I’m With You, en låt så bra att Avrils ”Yeah yeah” samplades till Rihannas hit Cheers.
  • Nobody’s Home, 😥
  • Innocence, bästa låten från albumet The Best Damn Thing? Ja, absolut! Förutom i Kanada och Italien släpptes tyvärr inte Innocence som singel och därmed har ingen officiell musikvideo gjorts.
    Användaren Jabbey Xcx har gjort en fuling och lagt upp ett YouTupe-klipp med titeln ”Avril Lavigne – Innocence (Official Music Video)” vilket man snabbt inser att det inte är om man tittar på videon. I själva verket är det en ihopklippning av reklamer för Canons kameror och musikvideon till Butch Walkers låt bethamphetamine (pretty pretty) som Lavigne medverkar i. En intressant detalj är hur annorlunda stämningen i videon blir beroende på vilken musik som spelas till videon.

Silly/Happy Avril

För att balansera det arga och ledsamma har Avril gjort en del roliga och lite tokiga låtar.

  • Girlfriend, musikvideon var den mest sedda på Youtube under perioden 17e juli 2008 – 2a maj 2009!
  • What the Hell, där musikvideon bjuder på produktplacering en masse!
  • Here’s to Never Growing Up, när musikvideon skildrar high school prom night är det ju helt omöjligt att inte gilla’t!
  • Och förstås, Hello Kitty, vars musikvideo ledde till ett globalt ramaskri, eventuellt på grund av kombinationen av stereotypisk japansk kultur och dubstep.

Personligen uppskattar jag låtarna inom kategorierna Angry och Emotional mest, men man kan inte förneka framgången med till exempel Girlfriend som fick alla möjliga utmärkelser. Silly/Happy är nog den kategori som är mest polariserande för vad man tycker om Avril Lavigne, och även om jag inte alltid tycker det är det bästa hon gjort känner jag att det inte bör överskugga hennes andra låtar som är top notch! För att avsluta diskussionen om det negativa vill jag citera Shania Twain: ”The best thing about being a woman is the prerogative to have a little fun.”

Myskväll med Avril 😉

Tack vare Avril Lavignes talang inom känslosamma låtar passar hennes live-framträdanden utmärkt som underhållning när man vill kura ner sig i soffan eller fåtöljen en mörk höstkväll. Nedan följer ett mycket framgångsrikt recept för den perfekta myskvällen.

Steg 1: Assiett

En assiett med fjällrävsvalpar som motiv

En assiett med fjällrävsvalpar som motiv optimerar mysfaktorn, men andra assietter går också bra.

Steg 2: Morotskaka

En bit morotskaka

En bit morotskaka optimerar mysfaktorn, men andra kakor går också bra.

Steg 3: Varm choklad

Morotskaka med varm choklad

Här använder jag mitt eget recept för att optimera mysfaktorn, men andra drycker går också bra.

Steg 4: Avril Lavigne

Om ni som jag inte äger någon DVD-spelare och därmed inte kan spela er ”The Best Damn Tour – Live in Toronto”-dvd (eller inte äger någon live-spelning till å börja med) behöver ni inte misströsta. Youtube kommer till undsättning med en fenomenal live-spelning från 2007. Avril Lavigne – Live at Roxy Theatre:

Steg 5: Enjoy!

Mys-fika framför Youtube

Dessa steg är allt som behövs för den perfekta myskvällen!

Slutord

Att skriva om mina favorit-kanadensare har varit mycket roligt och väldigt lärorikt. Särskilt kul tycker jag det har varit att upptäcka alla kopplingar mellan olika artister, hur Avril uppträdde med Shania i unga år, hur E-type och Shania är födda på nästan exakt samma dag osv. Jag hoppas ni också haft nöje av serien. Om ni tycker någon kanadensisk artist saknas, eller om någon av Twain, Furtado och Lavigne ska bort är det bara för er att göra er hörda i kommentatorsfältet!

Som alltid, om du vill lyssna på musiken som jag tar upp i dessa inlägg får du gärna ta del av mina spellistor på YouTube eller Spotify.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.