Gamla vanor

Som så många gånger förut kommer jag idag skriva om vad jag stoppar i mig för att överleva.

Jag vet inte varför, men när jag skriver om mat och sånt så är jag i min komfortzon, känner mig säker på det jag skriver och oroar mig inte för vad andra ska tycka. Troligtvis för att jag kan hantera att folk inte gillar det jag äter, eller hur jag äter för den delen. Fun fact, jag äter pizza inifrån mitten och utåt, deal with it. 😉

Hursomhelst, jag insåg för några veckor sen att det fanns ett dilemma i mitt leverne. I skolan, hemma, ute och på många andra ställen jag vistas är det ganska kallt. Sådär kallt så efter att ha suttit och programmerat märker att man vill ha sköna tumvantar på sig. Men med tumvantar får man inte mycket kod skriven. Ett välbeprövat alternativ är förstås att dricka kaffe, men jag har inte lärt mig att dricka kaffe än och tänker inte börja nu. Te är okej, men jag blir oftast sängliggande efter en kopp (inte sant men behövde en anledning) så det går också bort.

Jag bestämde mig därför att göra varm choklad till min hot beverage of choice.

Varm choklad, inga konstigheter. Men varm choklad brukar ju oftast innehålla mjölk, och jag gillar inte mjölk. Jag tittade efter alternativ och experimenterade lite. Resultatet är som följer:

Erics härligt enkla chokladdryck (EHEC):
För 1 portion

 • 3 dl sojamjölk (Till exempel från Alpro)
 • 3 tsk kakao
 • 3 tsk socker
 • Vaniljsocker (1 krm eller efter behag)

Häll upp sojamjölk i en kastrull och tillsätt de torra ingredienserna. Hetta upp medan du vispar roliga mönster i kastrullen (cirklar, åttor osv) tills precis innan det börjar koka.
Servera! Men låt svalna så du inte bränner dig på tungan 🙂

Sojamjölken är faktiskt inget dumt alternativ till vanlig mjölk. Smaken är det inget fel på och för mig känns det bra att veta att ingen stackars ko har behövt bli befruktad på konstgjord väg och börjar producera mjölk till sin kommande kalv (en kalv som separeras från sin mor dagar efter födseln) och tvingas mjölkas av en maskin bara för att jag vill dricka varm choklad.

Jag måste bara kommentera vaniljsockret. Det är helt frivilligt att ha det i sin brygd. Något som däremot alla borde göra är att se till att ha vaniljsocker i skafferiet, alltid. Sen jag köpte en burk är det en fröjd att öppna skafferiet och känna doften av ljuvlig vanilj. Om du inte har vaniljsocker i hemmet, spring till närmsta mataffär och köp ett gäng paket vaniljsocker, placera ut på lämplig ställen i hemmet och känn livsglädjen frodas.

Till sist vill jag visa en funktion skriven i Python3 som kan vara till hjälp när man gör varm choklad av godtycklig mängd.

def make_chocolate(mängd, vanilj_behag=False, visual=False):
"""
Hjälpfunktion för att göra varm choklad.
Utifrån parametern mängd ges instruktion för
hur man går till väga för en perfekt chokladbrygd.
"""
i = 4
print("1) Häll upp %s dl sojamjölk i en kastrull." % mängd)
print("2) Tillsätt %s tsk kakao." % mängd)
print("3) Tillsätt %s tsk socker." % mängd)
if vanilj_behag:
satisfied = False
while not satisfied:
print("%s) Tillsätt 1 krm vanlijsocker." % i)
satisfied = (input("Är du tillfreds med mängden vaniljsocker? ") in
["Ja", "ja", "Yes", "yes", "y", "j", "JAJAMEN!", "100%"])
i += 1
else:
print("4) Tillsätt 1 krm vanlijsocker.")
i += 1
print("%s) Hetta upp, vispa runt och låt inte koka över!" % i)
print("%s) Bra jobbat! Varsågod och drick, men bränn inte tungan :)" % (i + 1))
if visual:
print("""
{
} } {
{ { } }
} }{ {
{ }{ } }
( }{ }{ { )
.-{ } }-.
( ( } { } { } )
|`-.._____..-'|
| ;–.
| (__) (__ \
| (oo) | ) )
| / |/ /
| / /
| ( /
y'
`-.._____..-'
""")
return

Förbättringar till receptet, koden eller livet mottages gladeligen.

5 reaktioner till “Gamla vanor

 1. Jag tycker det låter väldigt gott. Tyvärr får jag inte äta så söta saker så ofta men om jag nån gång ska äta varm choklad blir det denna variant! fast med riktig mjölk;)

 2. Åh varm choklad, den bästa av varma drycker!! Jag förstår att det är att föredra före tumvantar 🙂

  Pizza inifrån och ut… oj oj oj 😉

  Måste dock hålla med Jon om den universella funktionen 🙂

  Ha det gott ( hoppas det blir gott med sojamjölk)

 3. Ok. Fastän jag skriver på mobilen samt saknar Python-skillz måste jag föreslå följande ändring för att göra funktionen universell:

  I funk-def: lägg till ”not_eric=FALSE”

  Därefter:

  if not_eric:
  print( ”1) Blanda oboy och mjölk” )
  return

  Osv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.