Weekend Wednesdays

Mitt senaste life hack handlar om att bryta mönstret som är att jobba måndag till fredag. Alternativet handlar inte om att gå ner i arbetstid, utan om att fördela bördan jämnare över veckan och göra lill-lördag* till en fullvärdig ledig dag.

Bakgrund

I slutet av förra året fick jag höra från min kollega Viktor om ett koncept som kallas Weekend Wednesday som CGP Grey beskriver på sin YouTube-kanal:

Videon beskriver konceptet och dess fördelar på tre minuter bättre än jag själv kan göra, men hursomhelst handlar det om att vara ledig på onsdag och jobba på lördag för att få en jämnare arbetsbelastning över veckan, hålla en jämnare energinivå och njuta mer av sin lediga tid.

Jag tyckte det lät som en spännande idé, och eftersom jag är privilegierad nog att själv kunna välja min arbetstid inom rimliga gränser såg jag ingen anledning till att inte prova. I lite drygt en månads tid har jag kört på med Weekend Wednesdays och det har sina fördelar, men kanske också några nackdelar.

Fördelar

Weekend Wednesdays är ett ganska arbets-centrerat sätt att leva, eftersom en arbetsdag aldrig är långt borta. ”Igår var jag på jobbet, imorgon ska jag till jobbet” är en tanke som brukar slå mig på mina lediga dagar. Det är inte nödvändigtvis en dålig sak tack vare att jag tycker om mitt jobb väldigt mycket. Om man inte är stormförtjust i sitt jobb kanske det blir jobbigt att aldrig få en längre ledighet ifrån det. Däremot tycker jag att Weekend Wednesdays har varit ett bra botemedel mot söndagsångest. Exakt vad söndagsångest är och hur det yttrar sig skiljer sig förstås från person till person. För mig handlar det nog mest om att jag under en standardhelg skjuter upp saker till söndagen, och det kan man inte göra om man jobbar på lördagen.

Vad gör jag på onsdagarna?

En fråga jag fick från en kollega när jag berättade att jag var ledig på onsdagar och jobbade lördagar var vad jag gjorde på onsdagarna. Tyvärr hade jag inget jättespännande svar. Eftersom jag sällan gör bankärenden, går på läkarbesök eller besiktar bilen så är det inte det jag lägger tiden på. Däremot är det en frihetskänsla att veta att om jag behöver göra någon aktivitet som endast är tillgänglig på vardagarna så kan jag göra det på en onsdag utan att behöva ta ledigt från jobbet.

Fokustid

Tänk att få glida in till jobbet på lördagsmorgonen, pendlingsvägen är helt fri från trafik och väl på kontoret är det lugnt och stilla. Istället för att lägga energi på artighetsfraser och företagsskratt med sina kollegor kan jag istället lyssna på min favoritmusik och arbeta med mina faktiska arbetsuppgifter, helt fritt från distraktioner som ”Fick du mejlet jag skickade?” eller möten om saker som företagsledningen tycker är viktigt. Nu upplever jag sällan såna problem under mina vanliga arbetsdagar, men det är för att Sectra är en ovanligt bra arbetsplats.

Jag tror dock att Weekend Wednesdays kan lösa vissa av de problemen som är orsaken till att många vill fortsätta att jobba hemifrån även efter att pandemin är över, men det kanske bygger på att Weekend Wednesdays är undantaget och måndag-fredag-köret är normen.

Flexibilitet

Händer det något roligt på lördag? Jobba på söndag istället! Behöver saker vara klara på torsdag? Jobba onsdagen och kör en standardvecka när det krävs. Weekend Wednesdays är ett väldigt flexibelt sätt att arbeta på och när man väl har tagit det stora steget att jobba på lördag istället för onsdag är det också enkelt att göra små tillfälliga justeringar i arbetsschemat. Ökad frihet ger ökad lycka och allting blir jättebättre! Wow, vilken grej!

Nackdelar

När man är ensam på jobbet på lördagen kan det kännas lite kämpigt om man kör fast i någon arbetsuppgift, så det kan vara en bra idé att ha lite alternativa arbetsuppgifter att välja mellan. En annan insikt jag fått med att jobba på lördagar är att man sällan är helt ensam, eftersom det finns många som okynnesjobbar på helgerna.

Det kan ibland vara jobbigt att behöva lämna något på tisdagen till kollegorna och veta att man själv inte kan dra det i mål förrns torsdag. Om man ska se det positivt så är det en bra övning i att vänja sig vid känslan att man är ersättlig och man lär sig att lämna över arbetsuppgifter till sina kollegor på ett lämpligt sätt.

En mindre detalj att förhålla sig till är att om City Gross har extrapris på något man är sugen på så gäller det att hänga på låset på onsdagsmorgonen. Pensionärerna är många och morgonpigga och plockar med lätthet hyllorna tomma. Lyckligtvis slår jag dem fortfarande med lätthet i 200m sprint med varukorg, men jag grämer mig fortfarande över lövbiffen jag gick miste om för några veckor sen.

Sammanfattning

Att prova Weekend Wednesdays har varit årets hittills bästa experiment. Det säger förstås inte jättemycket eftersom vi ännu inte passerat februari ens, men det visar åtminstone att det inte är en helt förkastlig idé. Listan på för- och nackdelar hade kunnat göras längre, men det känns som ett slöseri med både min och eran tid. Istället tänker jag att jag har gjort lite bra reklam för Weekend Wednesdays och om du har chansen så prova! Jag hoppas dagens inlägg har inspirerat till att utmana status quo, och hör gärna av dig om du också provat på Weekend Wednesdays och vilka lärdomar det gett dig.

What a week meme med Tintin och Kapten Haddock. Haddock säger "What a week, huh?" och Tintin svarar "Captain, it's Wednesday".
Gissningsvis var inte Weekend Wednesdays helt applicerbart på Kapten Haddocks och Tintins livsstilar, men de hade nog uppskattat det om de provat.

*) Fram till idag trodde jag att lill-lördag endast användes i benämningen för festliga lördagsaktiviteter på en onsdag, men det var visst en ledig dag på riktigt för tjänstefolket förr i tiden. https://sv.wikipedia.org/wiki/Lill%C3%B6rdag

3 reaktioner till “Weekend Wednesdays

  1. Är lövbiff fortfarande en av dina älsklingsrätter? Jag minns att det blev mycket av den varan när vi var små.
    Och att sprida ut arbetsbördan över hela veckan kanske är ett koncept som delvis gått i arv till dig från tidigare generation?
    /A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.