Broccoli ändå

Ordet ändå, vad betyder det egentligen? Frågar man SAOL eller Wiktionary står det att betydelsen är ”i alla fall”, ”likväl” eller ”trots det tidigare nämnda” men på senare tid har jag stött på ett flertal tillfällen där ordet ”ändå” används med en betydligt otydligare innebörd. Nedan har jag samlat några favoritexempel från Twitter. Läs och begrunda vad ”ändå” betyder i dessa tweets:

https://twitter.com/LillaHippie/status/1362784084045533186?s=20

Till varje ”ändå”-tweet medföljer en bild eller video, så visst tas saker ur sin kontext när man inte också ser bilden. Det är i regel mat, fika, sport eller natursköna platser i positiv anda som är temat. Min tolkning är att man med ”ändå” vill ursäkta sig lite med att lyfta fram något positivt: ”(Trots allt annat elände så njuter jag av) [Broccoli/Fredagar/Mälaren osv.] ändå”. Det kanske är en övertolkning, men det passar ofta ganska bra.

Jag menar inte att klanka ner på någon av de här twittrarnas språkbruk eller deras sätt att uttrycka sig. Tvärtom, i de här exemplen tycker jag de sprider glädje och beter sig utomordentligt bra relativt det normala förfarandet på Twitter, vilket iofs inte säger mycket. Hursomhelst verkar de vara schyssta personer som uppskattar bra mat, sport och de små guldkornen i vardagen, men det positiva intrycket kanske kommer från den tolkning som krävs när jag läser dessa tweets?

Gör ni en sökning på fotobilder med ”ändå” på Twitter så får ni förmodligen en dagsfärsk dos av exempel liknande de ovanstående. Det går nog därmed inte att stoppa den här nya användningen av ordet, men det är roligt att observera utvecklingen. När jag själv letade bland sökresultaten hittade jag dessutom en av vår tids främsta retoriker, Jonas Sjöstedt, och kom å tänka på ett sånt där flaskskepp. Hur kom han in dit egentligen? Det var visst något Umeåpolisen hade gjort.

Vad betyder ”ändå” för dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.