Sommarläsning

När Stefan Löfven tillfrågas vad han ska göra på sommaren brukar han svara att han ska läsa. Ett inspirerande svar för en annan, men då jag har viktoptimerat packningen den här semestern har jag för tillfället ingen bok att läsa. Det känns lite tomt, så för att hantera abstinensen tänkte jag ge lite tips på bra böcker att läsa i hängmattan.

Den här bilden är tagen den 28:e december förra året och böckerna i sig är inte särskilt somriga om än bra. Vi tassar därför raskt vidare till böcker mer lämpliga för hängmattan.

Pachinko – Min Jin Lee

En bok som räcker hela sommaren är Pachinko (som också är ett sånt där spel när en kula hoppar ner mellan piggar) skriven av Min Jin Lee. Historien utspelar sig i Korea och Japan, bland annat under andra världskrigstiden och man får följa en komplex familj genom flera generationer.

Historien är episk och det är inte alltid sommar, men ett avsnitt utspelar sig på den japanska landsbygden och är en härlig plats att drömma sig bort till.

Det är något som inte stämmer – Martina Haag

Vill man uppleva den svenska fjällvärlden men inte själv har möjligheten att ta sig upp dit kan man läsa Martina Haags historia om en kvinna som tar ett jobb som stugvakt uppe i vildmarken och samtidigt hanterar lite emotionellt bagage.

Jag tyckte boken ibland var lite otäck och den kanske inte är något att läsa om man vill ha höga tankar om Erik Haag, men det är en bra bladvändare i ett litet format.

Sofies värld – Jostein Gaarder

En underbar grundkurs i filosofi! Sofie är en ung norsk tjej som på ett mystiskt sätt slängs in i en sommarkurs om filosofi och dess historia. De historiska och faktamässiga styckena varvas med filosofiska frågeställningar i ett skönlitterärt sammanhang som gör att man håller sig alert under läsningen och inte somnar.

I den idylliska lilla norska staden får vi även möta en mysig hund, en golden retriever som heter Hermes tror jag.

Kvinnan på tåget – Paula Hawkins

För den som drömmer om att svalka sig med ett gott glas vin eller en GT på Londons gator (vem gör inte det?) och också vill klura över brottsmysterier är Kvinnan på tåget en passande berättelse. Tåget går mellan någon förort och den brittiska huvudstaden och kvinnan i fråga är nyskild och lite alkoholiserad. Genom fönstret på tåget får hon se något oväntat och blir indragen (eller drar in sig själv?) i en svårlöst brottsgåta.

Omslaget till boken Kvinnan på tåget av Paula Hawkins
Snabbast säljande debuten någonsin låter ju sannerligen som ett gott betyg!

Circe – Madeleine Miller

Grekland har ju varit ett semesterparadis länge. För sisådär en tretusen år sedan levde förtrollerskan Circe på en grekisk paradisö tillsammans med en massa husdjur och fick titt som tätt besök av både gudar och människor. Boken ger en lite annorlunda vinkel på den grekiska mytoligin, men kändisar som Odysseus, Hermes, Zeus och även några gamla titaner dyker upp.

En mysig och trolsk historia med underbar natur och mystik.

Till sist—Ett inlägg i debatten

Nyheten om en nyproduktion av Vi på Saltkråkan togs emot med blandade känslor. Som vanligt blev några arga. Jag har inte hört argumenten eller följt debatten, men jag tänkte föreslå att istället för att lägga tid och energi på huruvida den gamla TV-produktionen är den bästa och enda som borde få finnas så kan man koppla av med historien i bokform. Jag stötte på ett exemplar av boken från 1964 hemma i föräldrahemmet. Den kostade 12:50 och är rekommenderad ”från nio år” men jag skulle tro att den passar nästan vemsomhelst.

Även i Vi på Saltkråkan finner vi en fyrfota karaktär i form av sankt bernardshunden Båtsman.

Glad sommar och trevlig läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.