Fotbolls-EMs bästa namn

Många läsare har hört av sig och sagt att de senaste inläggen varit alltför lättsamma och oseriösa. Jag håller med. Därför tänkte jag idag skriva om det mest allvarliga och seriösa som finns, nämligen fotbolls-EM. Slutspelet är igång och än lever Sveriges chanser om att få lyfta bucklan. I väntan på matcherna kommer jag här kora spelarna med de bästa namnen, eller åtminstone lyfta fram ett antal kandidater till den ännu icke-existerande tävlingen. Nu kör vi!

Utmärkelsen för bästa djur

I EMs laguppställningar dyker många djur upp. Ett exempel är Finlands lagkapten Tim Sparv. Eftersom finskan är väldigt olik svenskan (sparv på finska är varpunen) kan man tro att Sparvs familj inte visste att namnet på en svensk småfågel inte var optimalt för en fotbollsspelare men enligt Wikipedia tillhör familjen Sparv den svensktalande populationen av Finland. De visste därmed precis vad de gjorde. Namnet till trots verkar Sparv haft en lång och till synes lyckosam karriär.

Vill man bygga upp ett ”animal allstars”-lag föreslår jag följande laguppställning: I backlinjen utgör grodan Pepe från Portugal och Raphaël Varane från Frankrike ett stabilt reptil-backpar. De är växelvarma och har inga problem att hålla huvudet kallt på en kokande arena i sommarvärmen. På mittfältet har vi då förstås Tim Sparv som får sällskap med vänstermittfältaren András Schäfer från Ungern som med lätthet kan leka apport i 90 minuter plus tillägg. På anfallet är det lite skralt, men Antoine Griezmann från Frankrike rycker in i sann Zhu Bajie-anda.

Utmärkelsen för mesta namn

I tävlingen om att samla flest spelare med samma namn vinner Portugal med fyrtal i Silva (Rui, Rafa, André och Bernardo). De är tyvärr inte tillräckligt bra spelare för att tillhöra Portugals startelva allesammans, men med lite tursamma byten finns det chans till följande referat:

Silva slår inspark ut på högerkanten till Silva. Bra nedtagning, Silva med bollen löper ner mot kortlinjen, slår ett inlägg till Silva som skarvar vidare mot Silva som skjuter.. i MÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅL!!!! Vilket fantastikt mål av Silva, och vilket förarbete av Silva och Silva!

Osannolikt, men det skulle kunna hända.

Utmärkelsen för mest ironiska namn

Den italienske anfallaren Ciro Immobile har haft en bra start på EM med två gjorda mål och en assist. Men har spelaren vars namn betyder ”stilla, orörlig, stationär” gjort skäl för namnet? Nej, det har han inte! Enligt UEFAs officiella statistik har Immobile sprungit 30,6 km på de tre matcherna han spelat och kommit upp i en hastighet av 31,7 km/h. Det är förstås inte omöjligt att ett namnbyte från Immobile till Mobile skulle göra att han kan komma upp i samma hastighet som hans landsman Spinazzola som just nu leder snabbhetsligan med 33,8 km/h.

På delad förstaplats i ironi-kategorin hittar vi Daley Blind från Nederländerna. Jag kan inte Nederländska, men min uppfattning är att det är ett språk som designades genom att man tog tre andra språk (typ Tyska, Franska och Engelska) och körde dem i en köksmixer några sekunder för att få till en lagom grötig konsistens. Jag är dock ganska säker på att blind betyder blind även i nederländskan precis som i många andra språk. Ibland när man kollar på fotboll med publik har det väl hänt att man hört kommentarer som ”Domaren, är du blind?”. Dessa högljudda och oförskämda åskådare vet förmodligen lika lite om fotboll som impulskontroll, men det kan ju möjligtvis vara så att de har blandat ihop domarens namn med den holländske backen.

Honorable mentions

En turnering som officiellt heter UEFA Euro 2020 men som utspelar sig år 2021 väcker tankarna till det gamla talesättet inom datavetenskapen: ”There are only two hard things in Computer Science: cache invalidation and naming things.”, myntat av Phil Karlton. Namn är betydelsefulla och användbara och man kan ha mycket skoj och glädje med namn. Med lagspelare som Tomáš Kalas och Mikael Lustig finns det alltid en vits inom nära räckhåll. Ens kulturella och personliga associationer kan ibland ge ett namn en oväntad mening.

Nu får det vara färdigtramsat för den här gången och jag rundar av med ett relaterat guldkorn. På tal om just namn så finns den japanska animerade filmen Your Name att se på SVT Play under hela sommaren. Jag såg den i helgen och den rekommenderas starkt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.