Förra året fick jag en födelsedagspresent av mina vänner: boken 365 Unika & Roliga Uppdrag – Boken som förändrar din vardag. Ett av bokens uppdrag är ”Skänk minst 50 kronor till välgörenhet.” och till varje uppdrag får man besvara frågorna ”Vad hände?” och ”Hur kändes det?”. Jag klarade av det uppdraget den 9:e december och resultatet blev som följer.
Vad hände?
BLACKPINK gjorde en video om COP26 och att rädda naturen och djuren. Rosé var väldigt charmig. Donerade därför 200SEK till WWF.
Hur kändes det?
Jag gillar inte välgörenhet men jag gillar BLACKPINK. Som tur var kunde man donera anonymt så man slipper bli jagad av Panda-armén. Summa summarum helt OK!
Miljöfrågan är ett stort och komplext problem som ingen enskild person, organisation eller nation kan lösa på egen hand, men alla kan bidra på sitt sätt. Utbildning är en viktig del, och som relativt välutbildad tänkte jag härmed delge mina bästa miljötips.
1) Ha alltid en tillbringare med vatten stående i kylen
Att dricka vatten är en hälsosam vana och här i Sverige har vi tillgång till gott och friskt vatten direkt från kranen. Oftast låter man ju kranen stå och spola lite innan man fyller sin behållare, för att det ska bli kallt och så. Vill man minska på svinnet kan man istället ha en eller flera tillbringare med vatten ståendes i kylen och slipper då ta vatten från kranen lika ofta – man sparar tid och energi! Win-win!
Om man är bra på prepping kan man ha två större vattenbehållare som man växelvis använder för att fylla på sin mindre tillbringare. Då får man bra cirkulation på sitt vatten och är beredd inför kommande krisar. Jag har själv inte ett så sofistikerat vattensystem, men jag hoppas skaffa ett, särskilt om jag flyttar till Texas.
2) Lär dig aldrig hur en torktumlare fungerar
Jag har haft tillgång till torktumlare i ungefär 10 års tid, men jag har aldrig torktumlat. Jag har inte ens lärt mig hur torktumlare fungerar (vilket jag förvisso misstänker inte är så svårt) eftersom det vore slöseri med kunskap. Torktumlare är tänkt att lösa problemet med att få kläder torra efter att man tvättat dem tror jag, men det finns redan en lösning på det problemet—man hänger upp kläderna på en torklina eller torkställning och de torkar helt på egen hand. Torktumling sliter dessutom ut kläderna snabbare vilket i sin tur leder till att man behöver köpa nya kläder oftare. Torktumlare=>Lose-lose!
Och det bästa av allt: Ingen torktumling betyder att inget luddfilter behöver rensas/bytas/rengöras!
Mellanakt: Skippa Thailandsresan
När jag funderade över mina bästa miljötips hade jag en tanke om att ”Thailandsresor är bara för torskar och snåljåpar” men jag kom fram till att det var mer opinion än ett tips. Hursomhelst, jag har ännu inte förstått tjusningen med Thailandsresor. Man kan ju åka till Norge istället, då slipper man flygskam och får istället bara Skam. 🥁
3) Uppmuntra innovation och avstå raljerande
Även om alla påverkas av miljön och naturen känns det ibland som att diskussionen uteslutande förs av en viss grupp människor. Gruppen är måhända den mest högröstade men det betyder ju inte att de på något sätt har ensamrätt till att diskutera miljöfrågan. Jag tänker att alla har möjlighet—och till viss del skyldighet—att engagera sig i miljöfrågan. Till att börja med kan man fundera över sina värderingar och intentioner kring miljön och sedan också sina handlingar. Det här låter krångligt, så jag gjorde ett kul litet diagram:

Personer i 🐝-gruppen är de som värnar om miljön inte bara i tanken utan också i handling. 🌋-gruppen är de personer som, likt en vulkan, känner sig engagerade i miljöfrågan och vill väl men som ibland blir lite överexalterade och får ett utbrott och rätt som det är så förgiftar de planeten med ett tjockt askmoln (bildligt talat). I nedre vänstra kvadranten finner vi goblin-gruppen (👺), den här gruppen innefattar regnskogsskövlare och personer som slänger sitt skräp från McDonald’s ut genom bilrutan ner i vägrenen. Den sista gruppen (🥴) vet jag inte om den finns på riktigt eftersom det krävs en särskild sorts inkompetens att utföra handlingar som skyddar och bevara miljön fastän man inte bryr sig om den.
Om man frågar folk på stan tror jag att de flesta säger att de tillhör bi-gruppen, och några anser sig nog tillhöra goblin-gruppen även om de kanske inte vill erkänna det. Hursomhelst tror jag det finns många i båda de här grupperna som älskar att peka finger på vulkan-gruppen och slå sig för bröstet. Det är oerhört enkelt, och här kommer ett par exempel där jag som påstådd medlem i bi-gruppen klankar ner på vulkanerna och goblinerna för att upphöja mig själv.
Där jag bor har vi en central sopsug med sopinkast utspridda runtikring kvarteren. Sopinkasten har en tendens att då och då få stopp för att de matas med för stora föremål eller liknande. Det som händer då är att sopinkastet inte öppnas eller kan användas max en gång innan det blir fullt. Som invånare ställs man då inför ett val, vad ska jag göra med min soppåse när det är stopp i sopinkastet? Ska jag gå 200m till nästa sopinkast eller ska jag hitta på en ”kreativ lösning”?

På bilden ovan ser man att personen inte är någon vidare källsorterare heller. Och besöker man Vallastadens fina återvinningsstation märker man att det är ett ganska vanligt problem även där. Att folk har svårt att pricka återvinningsbehållarna med sitt återvinningsmaterial är ett vanligt fenomen, men att frityroljan och flingorna hamnar vid bilbatterierna var nytt för mig.

– Åh, tar du med frityroljan och flingorna då också?
Så, nu har jag rantat om folks oförmåga att hantera sitt eget skräp. Hur mycket gladare blev isbjörnarna av det? 0 procent! Så, även om det är frestande att raljera om hur betydelselöst det är bry sig om djuren och naturen eftersom ”ingen annan” gör det vill jag i fortsättningen lägga mitt fokus på att själv göra bra saker istället för att lägga energi på andras misslyckanden. Det är nästan lika enkelt, och mycket roligare. Ett inspirerande exempel kommer återigen från K-popens värld.
Chuu är medlem i K-popgruppen LOONA och har en serie på YouTube som heter Chuu Can Do It där hon utför olika utmaningar för att skydda planeten. Hon åker Tesla, lagar veggo-burgare, lär sig källsortera, provar sugrör i miljövänliga material och praoar på ett café som drivs helt utan användning av engångsartiklar. Måhända att man inte behöver kolla på världens gulligaste och mest energiska korean för att förstå hur man källsorterar. Jag förstår det, källsortering är en väl invand rutin som vi gör per automatik även om det är betydligt mer energikrävande och opraktiskt jämfört med att slänga allt direkt i brännbart. Kanske finns det fler aktiviteter som är lite opraktiska till en början, men som vi kan vänja oss vid om vi är lite flexibla?
Jahopp, det var mina två praktiska miljötips och ett lite flummigare tips om någon sorts inställning till hela miljöfrågan. För många kom kanske det här inlägget inte med något nytt, det vara bara en lista med självklarheter (med koreanska inslag). Allt väl i så fall, och om inte annat är det kul att få igång konversationen.
Vilka är dina bästa miljötips? Är du ett bi, en vulkan eller en goblin? (Jag tror alla får vulkaniska infall då och då, och det är kanske okej om det sker i begränsad mängd) Och viktigaste av allt, vad är din inställning till torktumling?
Tack för ännu en kul blogg!
Klart man ska skippa flygskammen och ta sig an mera Skam.💜🇳🇴
Jag älskar torktumlaren. Speciellt är det härligt att ta på sig ett plagg som precis varit inne och blivit varmt och mysigt. Känner mig nu väldigt vulkanig. Får komma på något annat sätt att kompensera.
Det låter som något man inte gärna vill vara utan när man väl har provat det 😉 Men det är väl det fina, att man kan balansera sina laster med andra goda handlingar 😁